Èxit en el primer autotrasplantament de moll d’os a una malalta de Crohn (Cadena SER)

30/10/2014

El trasplantament s’ha fet amb cèl•lules mare de la pacient, una dona de 40 anys que convivia des de fa 20 anys amb aquesta malaltia intestinal. L’operació no és una cura definitiva, però sí que fa com si la malaltia comencés de zero

Digestòlegs de l’Hospital Trueta i oncòlegs del servei d’Hematologia de l’ICO Girona han fet aquest primer autotrasplantament de medul·la òssia a una malalta de Crohn. És una teràpia cel·lular revolucionària que serveix per estabilitzar els malalts de Crohn més complicats que no responen als fàrmacs i que són intractables, fins i tot, operant-los.

A Catalunya, l’Hospital Clínic de Barcelona és pioner en aquest tipus d’intervencions, i ara, el Trueta de Girona s’ha convertit en el primer centre de fora de Barcelona en aconseguir amb èxit aquesta operació.

La Montse, de 40 anys i de Palafrugell, ha estat la primera pacient en rebre aquest tractament que consisteix en extreure les cèl·lules mare de la sang, eliminar les dolentes i tornar administrar les cèl·lules bones al pacient. Això aconsegueix restablir el sistema immunitari i fa que el cos deixi d’atacar per error l’aparell digestiu.

El cap del Servei de Digestiu de l'Hospital Trueta, Xavier Aldeguer, creu que podran sotmetre's a aquesta operació tres o quatre pacients cada any. Calculen que a les comarques de Girona hi ha uns 700 malalts de Crohn, dels quals, prop de 400 tenen greus problemes diaris per culpa d'aquesta malaltia.

L’autotrasplantament de moll d’os no és una solució definitiva per curar els malalts de Crohn, però sí que fa tornar la malaltia a l’estadi inicial i dóna una treva als pacients com la Montse, que després de 20 anys ha deixat de tenir mals de panxa i pot tornar a fer una vida normal.