La clínica Bofill estrena una unitat de colon irritable (El Punt Avui 4/2/2018)

23/02/2018

S’ofereix als pacients una atenció integral amb la participació d’un digestòleg, una nutricionista i un psicòleg. El diagnòstic inclou una prova no invasiva basada en l’anàlisi del perfil bacterià.

La clínica Bofill de Girona ha posat en marxa una nova unitat especialitzada en la malaltia del colon irritable i malaltia intestinal que es basa en un innovador sistema en proves diagnòstiques no invasives. Aquesta unitat està formada pel doctor Xavier Aldeguer, especialista en aparell digestiu i cap del servei de l’aparell digestiu de l’hospital Josep Trueta; el psicòleg clínic Jordi Llinàs i la nutricionista Sara Oduber. El doctor Aldeguer ha explicat que, a l’hora de fer el diagnòstic, als pacients se’ls farà una anàlisi del seu perfil bacterià a partir de mostres de femta per detectar si hi ha alteracions de la flora intestinal, el que tècnicament s’anomena disbiosi. “Aquest marcador pot ajudar al diagnòstic, el seguiment i el tractament de la síndrome de l’intestí irritable”, ha explicat. Segons hi va afegir, l’objectiu d’aquesta unitat és oferir una atenció integral i multidisciplinària de la malaltia intestinal des de les tres vessants: digestologia, nutrició i atenció psicològica. “Sovint els pacients que tenen la síndrome del colon irritable fa temps que van de consulta en consulta sense tenir un diagnòstic clar. I la idea és posar una mica d’ordre i ajudar a millorar la qualitat de vida del pacient”, ha destacat Aldeguer.

La síndrome de l’intestí irritable afecta entre un 15% i un 20% de la població. És un trastorn funcional de l’intestí caracteritzat per dolor abdominal crònic, malestar, inflor i alteració dels hàbits intestinals en absència de qualsevol causa orgànica detectable. La malaltia inflamatòria intestinal fa referència a un conjunt de malalties que afecten el tub digestiu i que provoquen processos inflamatoris en algunes de les seves parts (des de la boca fins a l’anus) de manera crònica. Entre aquestes malalties, hi ha la colitis ulcerosa i la malaltia de Crohn. Els diagnòstics d’aquestes malalties tendeixen a ser lents i es basen en paràmetres vagues.

  • Xavier Aldeguer